Haber &

YAYINLAR

Çek bankaya ibraz edilmesine rağmen, ibraz tarihinin yanlış olması

T.C
YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO.2016/28257
KARAR NO.2016/22143

KARAR TARİHİ.24/10/2016
MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

ÖZET: Çek, muhatap bankaya ibraz edilmesine rağmen ibraz tarihi yazılmamış olsa bile çekin keşide tarihinden itibaren 10 gün içerisinde icra takibi yapılmışsa, TTK.nun 809. maddesi uyarınca; anılan çekin yasal sürede muhatap bankaya ibraz edildiğinin ve çek niteliğinde olduğunun kabulü gerektiği…

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Alacaklı tarafından borçlu hakkında 25.05.2016 tarihinde çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine geçildiği, örnek 10 numaralı ödeme emrinin tebliği üzerine borçlu tarafından icra mahkemesine başvurularak, çekte ibraz tarihinin olmadığı, dolayısıyla çekin kambiyo vasfında bulunmadığına yönelik şikayette ve ayrıca imzaya ve borca itirazda bulunulduğu,

mahkemece çekte ibraz tarihinin yazılı olmadığı gerekçesiyle takibin iptaline karar verildiği görülmektedir.

6102 sayılı TTK.nun 796. ve 808. maddeleri gereğince; çekin yasal süresinde ödenmek üzere muhataba ibraz edilmesi zorunludur. Süresinde ibraz edilmiş olan çekin ödenmediğinin, aynı Kanunun 808/1-b maddesi gereğince; “muhatap tarafından, ibraz günü de gösterilmek suretiyle çekin üzerine yazılmış olan tarihli bir beyanla” belirlenmesi halinde, hamilin, cirantalar, keşideci ve diğer çek borçlularına karşı müracaat hakkının varlığından söz edilebilir.

TTK.nun 809/1.maddesine göre de; çekin ibraz müddeti içinde muhatap bankaya ibrazı, protesto veya buna denk olan işlemle tespit edildiği takdirde, yasal şekilde ibraz edildiğinin kabulü gerekir.

Somut olayda, takip dayanağı 17.05.2016 keşide tarihli çekin, muhatap bankaya ibraz edilmesine rağmen ibraz tarihinin yazılı olmadığı anlaşılmıştır. TTK.nun 796/1.maddesi uyarınca çekin keşide edildiği yer ile ödeme yerinin (muhatap bankanın bulunduğu yerin) aynı olması halinde ibraz süresi 10 gündür. Takip dayanağı çek 25.05.2016 tarihinde icra takibine konulmuş olup, bu durumda takip, çekin keşide tarihinden itibaren 10 gün içerisinde yapılmış olduğundan, TTK.nun 809. maddesi uyarınca; anılan çekin yasal sürede muhatap bankaya ibraz edildiğinin kabulü gerekmektedir.

O halde mahkemece, borçlunun imzaya ve borca itirazlarının incelenerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile takibin iptali yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/10/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Paylaş :